Wat doet de Europse Centrale bank donderdag? En een kleine opsteker voor de Franse president Hollande. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Wat gaat de Europese Centrale Bank (ECB) vanmiddag doen bij het rentebesluit? Evenals vorige maand is het weer erg spannend, maar waarschijnlijk blijft de ECB wederom op de handen zitten. De ECB ziet zich gesterkt in steeds beter wordende macrocijfers uit de eurozone die wijzen op een sterker wordend herstel.
De ECB gokt er op dat de inflatie, die lijkt uit te bodemen op 0,8 procent, hand in hand met de aantrekkende wordende economie begint te stijgen. Bovendien is de geldmarkt niet dusdanig krap dat de ECB gaat stoppen met de wekelijkse deposito-operatie die zo’n 175 miljard euro uit de geldmarkt moet halen. Door de deposito-operatie stop te zetten zou 175 miljard euro in de geldmarkt terecht moeten komen, waardoor korte rentestanden moeten dalen.
2.De druk op ECB om in te grijpen is echter groot. Het IMF waarschuwde woensdag dat de te lage inflatie de schuldenproblematiek verergert en de herbalancering in de eurozone belemmert. De prijsstijgingen in het handjevol sterke landen als Duitsland zijn bij lange na niet sterk genoeg om de te lage inflatie in landen met hoge private schulden – denk aan Nederland en Spanje – te compenseren. Daarnaast krimpt de bancaire kredietverlening nog steeds in een erg sterk tempo en zijn inflatieverwachtingen in de obligatiemarkt dit jaar sterk gedaald. Het IMF wil daarom dat de ECB de rente verlaagt en de geldpers aanzet, en private schulden en staatsobligaties op gaat kopen.
3.De Bank of England (BoE) wist al vanaf juli 2006 dat banken mogelijk bezig waren de valutamarkt te manipuleren. Dat was zeven jaar voordat toezichthouders het eerste formele onderzoek naar het vermeende gesjoemel opstarten. Dit blijkt uit notulen van overleg tussen medewerkers van de Britse centrale bank en handelaren van grootbanken die gisteren bekend zijn gemaakt.
Vanwege het schandaal, dat wel eens een grotere omvang kan hebben dan de Liborfraude, heeft de Bank of England bovendien een eigen medewerker geschorst. Volgende week zullen volksvertegenwoordigers de BoE aan de tand voelen over wat de centrale bank precies wist van onregelmatigheden in de meer dan 5 biljoen dollar grote valutamarkt. Toezichthouders vermoeden dat handelaren informatie over klantenorders deelden voordat valutabenchmarks (dagelijkse spilkoersen die als referentiepunt dienen voor veel beleggers) werden vastgesteld. Die informatie kan worden gebruikt om te handelen met voorkennis, namelijk het vooruit lopen op klantenorders (front-running). Sommige bankhandelaren hadden schijnbaar weinig vrees dat de vermeende manipulatie aan het licht zou komen of zou worden bestraft. Zij gaven hun chatgroepen namen als `Het Kartel`, `De Bandietenclub` en `De Maffia`.
4.Spanje is bezig met het op poten zetten van een nieuwe bad bank nadat slechte leningen in december stegen naar een recordniveau van 13,6 procent van de kredietportefeuille. Volgens de krant Expansion moet er een 30 miljard euro groot fonds genaamd `Midas` komen dat banken zuivert van bedrijfsleningen van dubieuze kwaliteit. Die moeten vervolgens omgezet worden in aandelen. Banken in de eurozone zijn schoon schip aan het maken, om goed voor de dag te komen in het boekenonderzoek en de stress test van de ECB.
5. Ook China gaat aan de drones, ofwel onbemande vliegtuigjes. Volgens de South China Morning Post wil de regering drones inzetten ter bestrijding van de levensgevaarlijke smog die als een deken over veel steden ligt. De drones moeten chemicaliën sproeien die de smogdeeltjes `bevriezen` zodat ze vervolgens op de grond vallen.
6. Een Amerikaanse centrale bankier heeft gezegd dat de zwakke Amerikaanse macrocijfers in de afgelopen twee maanden betekenen dat de groei dit jaar behoorlijk kan gaan tegenvallen. Volgens John Williams van de Boston-Fed zal de groei dit jaar eerder 2,5 procent dan 3 procent bedragen. Dat zou betekenen dat de Amerikaanse economie ook dit jaar weer niet echt vaart maakt. Sinds de crisis van 2008-2009 heeft de VS namelijk nog steeds geen gezonde groei van 3 procent of meer laten zien.
7. Een succesje voor de Franse president Hollande. De werkloosheid in Frankrijk exclusief de overzeese gebieden is volgens statistiekbureau Insee in het vierde kwartaal gedaald naar 9,8 procent, van 9,9 procent in het derde kwartaal, wat het hoogste niveau was sinds 1999. Het aantal werklozen nam met 41.000 af van het derde op het vierde kwartaal. Sinds Hollande aan de macht kwam in het voorjaar van 2012 is de werkloosheid onafgebroken gedaald. Hollande had beloofd dat tegen het einde van 2013 de werkloosheid zou beginnen te gaan dalen.
8. Rond de telecomdivisie SFR van het Franse Vivendi is een overnamestrijd losgebarsten. Het conglomeraat Bouygues biedt 10,5 miljard euro in contanten plus een belang van 46 procent in het nieuwe bedrijf waarin het conglomeraat zijn eigen telecomactiviteiten ook in stopt. Het rivaliserende Numericable, een kabelaar, biedt 11 miljard euro in contanten plus een belang van 32 procent in het nieuwe bedrijf. Zou Bouygues er met de buit vandoor gaan, dan ontstaat een telecombedrijf dat marktleider Organge naar de kroon kan steken. En dat is ook meteen het probleem voor Bouygues. Toezichthouders kunnen een overname door Bouygues wel eens gaan afkeuren of zware concessies eisen omdat hierdoor het aantal spelers op de mobiele markt daalt van 4 naar 3.
9. Europese beurzen zijn vanochtend met lichte winsten begonnen. Handelaren kijken met een schuin oog naar de crisis in de Oekraïne en de EU-top hierover, maar de aandacht gaat met name uit naar het ECB-rentebesluit en vooral de tekst en uitleg die President Draghi tijdens de persconferentie gaat geven.
10. Helemaal ondergesneeuwd door de ECB is het rentebesluit van de Bank of England om een uur vanmiddag, waar geen wijzigingen worden verwacht. Handelaren kijken ook nog uit naar een aantal belangrijke macrocijfers, waaronder de Duitse en Amerikaanse fabrieksorders.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl